Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
Professionele klantenservice
Originele kwaliteitsproducten
Laagste prijsgarantie
Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
Hulp nodig? Bel 023-5517909 of vul het contactformulier in
Keurmerk
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Review Logo9,1 op basis van Kiyoh reviews
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Al 20 jaar betrouwbaar en ervaren
    Professionele klantenservice
    Originele kwaliteitsproducten
    Laagste prijsgarantie

    Kleurhelderheid

    Kleurhelderheid

    Je gelooft het misschien niet maar het is nog niet zo lang geleden dat de overheadprojector (OHP) werd gezien als een essentieel hulpmiddel door docenten, sprekers en mensen die bedrijfspresentaties moesten geven. Ze waren verre van ideaal en zelden draagbaar, maar je kon er in ieder geval handgetekende dia's, meestal zwart-wit mee presenteren en dat was precies wat je nodig had. Daarnaast was de aanschaf eenvoudig en was het mogelijk om het juiste product te kiezen alleen op basis van de helderheid of witte lichtuitvoer (White Light Output).

    De dagen van de overheadprojector zijn al ruimschoots voorbij en deze hebben plaats gemaakt voor zijn digitale equivalent die vaak draadloos verbonden is met een pc of laptop. Deze evolutie brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het vergelijken van de vele verschillende beamers die vandaag de dag beschikbaar zijn. In het huidige tijdperk van levendige multimediapresentaties, HD video content en animaties, is de helderheid van wit licht simpelweg niet meer toereikend om je aankoop op te baseren. In onze kleurrijke wereld is de helderheid van gekleurd licht ook belangrijk, zo niet belangrijker.

    Met de ontwikkeling van een standaardmanier om kleuren lichtuitvoer (CLO) te meten, die werd gelanceerd in 2012, erkent de industrie nu het belang van CLO en de impact hiervan op beeldkwaliteit.

    De helderheid van een projector meten - de ouderwetse methode

    De helderheid van een projector werd oorspronkelijk gemeten met een testmethode die is ontwikkeld door de "American National Standards Institute" (ANSI). Daarom ziet u soms ANSI Lumen-cijfers weergegeven bij verkopers.

    De ANSI-test is in 1990 ontwikkeld en begint met het kalibreren van het contrast van de projector. Dan wordt de helderheid gemeten op een volledig wit vlak op negen punten rond het scherm en wordt het gemiddelde ervan genomen. Het gemiddelde wordt vervolgens vermenigvuldigd met het schermgebied om de helderheid van de projector uit te drukken in 'ANSI-lumen'.

    Waarom is helderheid zo belangrijk? Het doel is om een zo helder mogelijke weergave te bieden in combinatie met het reeds aanwezige omgevingslicht. Neem bijvoorbeeld de projectoren die door thuisgebruikers worden gekocht. Deze worden meestal in kleine, makkelijk te verduisteren kamers gebruikt, door een paar mensen die naar films of tv kijken. Hiervoor is tussen de 1000-3000 lumen meer dan voldoende. Bedrijven die PowerPointpresentaties geven hebben meestal meer nodig licht nodig, zeker als het gaat om ad-hoc presentaties in kantoren die niet geheel verduisterd kunnen worden. In zulke gevallen is een helderheid van ten minste 3000 lumen nodig en voor projectoren die zijn geïnstalleerd in grote ruimtes voor een groter publiek is rond de 5000 lumen of hoger vereist.

    De helderheid van een projector meten – de moderne methode

    Colour Light Output kan nu worden gemeten met een openbaar gemaakte standaardmethode. Deze standaard die in mei 2012 is uitgebracht kwalificeert de hoeveelheid rode, groene en blauwe kleuruitvoer. Dit zijn de primaire kleuren die door computerschermen en digitale projectoren worden gebruikt om beeld te genereren.

    De Colour Light Output wordt gemeten op bijna dezelfde manier als witte lichtuitvoer. Echter in plaats van metingen te doen op een raster van witte blokken, wordt er een raster gebruikt van de primaire kleuren (rood, groen en blauw). En omdat er drie kleurcomponenten zijn worden er drie verschillende rasters gebruikt.

    Helderheid (of witte lichtuitvoer) meet negen X-punten die zijn aangegeven op het raster. Bij Colour Light Output worden drie negenpunts rasters gebruikt om de helderheid van de primaire kleuren te meten. Zo gaat ook het aantal metingen omhoog. In plaats van negen metingen voor de standaard helderheid, worden er in totaal 27 metingen verricht om de CLO waarde te berekenen. CLO-metingen worden opgeteld, gemiddelde berekend en vermenigvuldigd met het schermgebied om de volledige kleurhelderheid vast te stellen, die omwille van consistentie ook wordt uitgedrukt in lumen. 

    Wat is helderheid van kleuren of lichtrendement van gekleurd licht (Colour Light Output, CLO)?

    Kleur maakt een belangrijk onderdeel uit van de beeldkwaliteit. Daarom is het belangrijk te weten wat de helderheid van kleuren, in lumen, van een projector is. Als de kleurenhelderheid niet net zo hoog is als de helderheid van wit licht, komen de beelden doffer en fletser over. Als u de helderheid van het rode, groene en blauwe licht meet, is de resulterende waarde uw kleurenhelderheid oftewel het lichtrendement van gekleurd licht.

     

    Waarom wordt de kleurhelderheid niet als specificatie vermeld in de technische specificaties?

    Niet alle projectoren beschikken over een hoge kleurhelderheid en een hoge helderheid van het witte licht. Veel fabrikanten willen eigenlijk niet openbaar maken dat hun projectoren soms meer dan 30 procent minder helder zijn qua kleuren (of zelfs nog minder). Daarom wordt de waarde voor de kleurhelderheid vaak niet vermeld.

    Waarom kiezen voor een projector met CLO? Wij geven je vijf voordelen waarom je kiest voor een beamer met CLO:

    1. Heldere beelden met levendige kleuren
    2. Projecteren met daglicht
    3. Duidelijk en scherp beeld
    4. Hoogwaardig beeld
    5. Herkenbare kleuren

    Wil je meer informatie of advies omtrent de kleurhelderheid van een beamer, bel dan met +31(0)23-5517909.

    Vergelijk dit product 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking