Ventilatie op scholen - CO2-meter verplicht
Frisse lucht en ventilatie zijn goed voor jouw gezondheid als leerling of leraar. Jij kunt op verschillende manieren de ventilatie op jouw school verbeteren. Omdat betere ventilatie in de klaslokalen nu echt dringend is, zet de overheid hulplijnen in en wordt het verplicht om een CO2-meter in elk klaslokaal te hebben.
Waarom is ventileren in klaslokalen belangrijk?
Het ventileren op scholen is van vitaal belang om een gezonde en veilige leeromgeving te creëren. Goede ventilatie zorgt voor een constante aanvoer van frisse lucht en afvoer van verontreinigde lucht, waaronder schadelijke deeltjes en virussen. Hierdoor wordt het risico op verspreiding van ziektes zoals COVID-19 verminderd en worden leerlingen en personeel beschermd. Bovendien verbetert goede ventilatie de luchtkwaliteit, verhoogt het de concentratie en prestaties van studenten, en draagt het bij aan het algemene welzijn op school. Door regelmatig en effectief te ventileren wordt een gezonde leeromgeving bevorderd, waarin leerlingen optimaal kunnen leren en groeien.
Hoe kun jij goed ventileren?
De overheid heeft specifieke eisen gesteld voor hoe jij moet ventileren. Hieronder kan je aantal van deze eisen vinden.
1. Luchtvolume: Scholen moeten zorgen voor voldoende luchtvolume om een goede luchtcirculatie te garanderen. Dit omvat het bepalen van het juiste aantal luchtwisselingen per uur in verschillende ruimtes, zoals klaslokalen, gymzalen en gemeenschappelijke ruimtes.
2. Luchtkwaliteit: De binnenlucht moet voldoen aan vastgestelde normen voor luchtkwaliteit, waaronder de concentratie van kooldioxide (CO2) en andere vervuilende stoffen. Het monitoren van CO2-niveaus kan helpen bij het beoordelen van de effectiviteit van ventilatie.
3. Buitenluchtaanvoer: Ventilatiesystemen moeten verse buitenlucht aanvoeren om de buitenlucht te verversen. Dit omvat het waarborgen van voldoende aanvoer van frisse lucht om verontreinigingen te verdunnen en te verdwijnen.
Mocht je nou nog meer eisen/regels willen lezen klik dan op de link hieronder.
> Bekijk hier de huidige regels voor luchtverversing in het Bouwbesluit.
Hoe kun jij de luchtkwaliteit meten?
Je kunt de luchtkwaliteit het beste meten met speciale apparatuur. Natuurlijk kun je losse apparaten in jouw klaslokaal plaatsen. Een om de temperatuur te meten, een voor de luchtvochtigheid en een voor de CO2-concentratie. Maar hoe meet je ook de deeltjes in de lucht? Er zijn speciale producten op de markt om de luchtkwaliteit te meten, zoals de i3CAIR. Dit is een sensor die zowel temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 als deeltjes in de lucht meet.
i3CAIR - Bewaak jouw luchtkwaliteit
Met i3CAIR heb jij een eenvoudige oplossing in handen waarmee je de luchtkwaliteit binnenshuis kunt monitoren en rapporteren. Deze oplossing is naadloos geïntegreerd met het interactieve i3TOUCH-display en geeft je volledig inzicht in de luchtkwaliteit in jouw klaslokaal of werkomgeving.
Speciaal voor scholen hebben wij een i3-bundel samengesteld, bestaande uit:
- i3TOUCH EX-display
- i3CAIR
- Bijbehorende beugel
Je kunt kiezen uit drie formaten: 65 inch, 75 inch of 86 inch touchscreen. Met deze bundel bespaar je aanzienlijk vergeleken met losse aankopen.
> Bekijk hier deze i3-combinatiebundel
Subsidie voor verbeterde schoolventilatie
Gemeenten kunnen financiële ondersteuning aanvragen om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Jij als schoolbestuur kunt dit niet zelf doen. De ondersteuning heeft voornamelijk betrekking op bouw- en installatiekosten. Gemeenten kunnen aanvragen indienen van 1 oktober 2021 tot en met 30 april 2022. Eerder was de regeling open van 4 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Het budget voor de 'Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen' (SUVIS) is in 2021 verhoogd van €100 miljoen naar €200 miljoen.
Lees meer over de SUVIS-regeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Ook interessant voor jou?
Onze bezoekers lezen ook onderstaande adviespagina's.